- Med Furesøen som base
I århundreder har de danske konger bygget storslåede slotte. De skyder op i landskabet med himmelstræbende spir og glinsende kobbertage. Inde i slottenes sale stråler lysekronerne og giver genskær i krystalglassene og sølvtøjet. Forgyldninger af det pureste guld snor sig rundt langs panelerne og lofterne og indrammer kinesiske silketapeter og fint vævede gobeliner. Her levede kongerne og deres dronninger i århundreder i en eventyrlig og eksklusiv verden. Slottene er kulturarv og er i dag tilgængelige for publikum. Vi besøger nogle af dem.
Sørens Rejser har altid haft stor fornøjelse af og køre busrejser herhjemme i det Danske land. Siden 1969 har vi kørt efter det samme princip: Folk skal hygge sig, de skal spise godt og have smil på læberne i vores selskab.Vores eget Danmark er det mindste land i Skandinavien, men absolut et besøg værd.
1. dag - Amalienborg og Christiansborg Slot
Efter opsamling kører vi mod København, med en pause undervejs, hvor vi får morgenkaffe med et smurt rundstykke. Vort første besøg er på Amalienborg. Her skal vi på rundvisningen “Monarkiet i medgang og modgang” som fokuserer på monarkiets historie og de kongelige personligheder, der igennem de seneste 150 år har været med til at forme det monarki, vi kender i dag. Efter rundvisningen spadserer vi hen til Amaliehaven – et dejligt sted at nyde vores sandwich.
Efter frokost kører vi til Christiansborg Slot for at besøge De Kongelige Stalde, som huser de heste og kareter, der bruges ved festlige begivenheder i Kongehuset. Hestene bliver dagligt trænet på ridebanen og i byens gader. De Kongelig Stalde rummer også en samling af gallakareter, heriblandt Dronningens guldkaret. Senere besøger vi Det Kongelige Festkøkken, Christiansborg Slotskirke, Riddersalen og Repræsentationslokaler. Turen fortsætter til Kongens Lyngby, hvor vi bliver indkvarteret på Frederiksdal Sinatur Hotel. Hotellet ligger ved Mølleåen i smuk natur mellem Furesø og Bagsværd, så det er oplagt med en lille gåtur i området. Aftensmaden nyder vi på hotellet.
2. dag - Fredensborg Slot & Frederiksborg Slot
Efter en dejlig morgenbuffet kører vi det lille stykke vej til Fredensborg Slot. Slottet har i mange år haft særstatus som regentparrets mest benyttede residens efter Amalienborg. Det smukke 1700-tals barokslot danner ofte rammen om større officielle statsbesøg og familiebegivenheder i kongefamilien. I slotshaven ser vi den righoldige urtehave, der leverer friske grøntsager til den kongelige husholdning, og det moderne orangeri. Det vidtforgrenede slotsanlæg er imponerende. Herfra køres til Frederiksborg Slot. Inden rundvisningen nydes en slotsplatte på spisestedet Leonora. Stedet er oprindeligt bygget som stald til slottet da det blev bygget i 1600-tallet. Siden har bygningen været amtmandsbolig, garage og kro siden 1971. I 1999 lukkede kroen og alt blev sat i stand fra top til tå og åbnede som spisestedet Leonora I 2002. Frederiksborg Slot rummer over 500 års Danmarkshistorie. Slottet er i dag indrettet, så man får et levende indtryk af datidens interiører. Danmarkshistorien fortælles gennem portrætter, historiemalerier, møbler og kunstindustri, der tilsammen beskriver den enkelte epoke og den stilmæssige udvikling, der har fundet sted. Undervejs møder man personer og begivenheder, der har præget landets historie og udvikling fra senmiddelalderen til det 21. århundrede. Vi spiser aftensmad på hotellet, og derefter sejler vi en aftentur på Furesøen og får kaffe og kage ombord.
3. dag - Roskilde Domkirke
Efter morgenmaden pakker vi bussen og kører mod Roskilde for at besøge Roskilde Domkirke. Den rummer kongebegravelser fra den tidlige middelalder, og helt frem til i dag og er den kirke i verden med flest kongebegravelser. Siden Margrete I’s begravelse i 1413 har kirken været kongehusets gravkirke med enkelte undtagelser. Det vides med sikkerhed, at 38 konger og dronninger har fået deres sidste hvilested her – ifølge middelalderlige kilder muligvis også Harald Blåtand og Svend Tveskæg. Vor nuværende dronnings kommende gravmæle blev opstillet inde i kirken i Skt. Birgittes kapel i 2018. Vi fortsætter vi til Korsør, hvor vi får frokost. Derefter kører vi mod vore hjembyer.