21 danske øer
-Oplev 21 øer på 5 dage med helpension
Danmark har 1.419 øer. Af dem har 443 et navn og 72 er beboede. Langt de fleste af os har kun besøgt et fåtal af øerne, men nu giver Sørens Rejser mulighed for at stifte bekendtskab med adskillige af de mere ukendte – både større og små. Flere af øerne er forbundet med fastlandet via dæmning eller bro. Andre må man sejle til. Der er lagt op til 5 forrygende dage – spækket med indtryk.
1. dag – Alrø, Samsø og Højby
Efter opsamling kører vi sydpå til turens første ø, Alrø i Horsens Fjord, med 161 indbyggere. En dæmning forbinder den med fastlandet. Alrø, der er 7 km lang og 5 km bred med højeste punkt 15 m over havets overflade, er et selvstændigt sogn i Hads Herred og var en selvstændig sognekommune indtil kommunalreformen i 1970. Her er det tid til kaffepause og det medbragte rundstykke. Vi sætter kursen mod Hou, hvor Samsøfærgen venter. På Samsø stiger den lokale guide på bussen, og under køreturen vil han fortælle om øen og dens historie. Midt på dagen holder vi ind til Flinchs Hotel i Tranebjerg, får en god frokostbuffet og er derefter rustede til at fortsætte rundturen på øen, som er kendt for sine tidlige kartofler og grøntsager i øvrigt. Vi kører igennem idylliske landsbyer op til øens nordlige del med Nordby, en malerisk lille by med snørklede gader, charmerende gamle huse, stokroseidyl og et bedårende gadekær – nok øens mest yndede fotomotiv. Ballebjerg er med sine 64 meter Samsøs højeste punkt med det hvide, ottekantede ”Ballebjerg Tårn", rejst i 1920, hvorfra der er udsigt viden om. Sidst på dagen sejler vi til Kalundborg og til Hotel Højbysø, hvor vi bliver indkvarteret og spiser aftensmad.
2. dag – Reersø, Enø, Gavnø, Sjælland og Masnedø
Morgenmad på hotellet hvorefter turen går lidt rund i Odsherred til Reersø, kendt for sine mange fredede og bevaringsværdige gårde fra 1700-tallet. I det lille idylliske fiskerleje Karrebæksminde holdes der pause, så vi får mulighed for at gå over Græshoppebroen, den lille bro til Enø, som består af to dele, der er forbundet med en smal landtange, Draget. Herfra fortsætter vi over til naboøen Gavnø, der først og fremmest associeres med Gavnø Slot, kendt tilbage fra 1200-tallet. Vi kører sydpå over Masnedø, som er hjemsted for Masnedøfortet, et kystbefæstningsanlæg opført 1912-15 til bevogtning af forbindelsen mellem Sjælland og Falster. Verdens første succesfulde angreb med faldskærmstropper fandt sted ved Masnedøfortet, da Tyskland besatte Danmark den 9. april 1940. Vi overnatter på Hotel Falster i Nykøbing.
3. dag – Møn, Nyord, Bogø, Farø, Falster, Lolland, Tåsinge, Siø og Fyn
I dag skal vi opleve flere af Danmarks øer. Efter morgenmaden går turen over Frederik IX Bro til Lolland, gennem Guldborgsundtunnellen til Farøbroerne og over Sydsjælland til Dronning Alexandrines Bro til den lille ø Nyord nord for Møn. Den er på 4,99 km² og har 35 indbyggere. Nyord er bilfri, så vi sætter bussen uden for byen, som vi udforsker til fods. Vi fortsætter til Møn og standser ved Liselund Slot for at spadsere en tur i den romantiske park. Næste stop er Møns Klint - en af Danmarks største naturseværdigheder. Med udsigt til de hvide kridtklinter, der rejser sig stejlt over havet, spiser vi vore frokostpakker. Nu går turen tilbage over Bogø og Farø til Falster, videre over Lolland til Tårs, hvorfra vi tager færgen til Langeland og kører over Tåsinge, kendt for Elvira Madigan og Sixten Sparres grav, til Skipperbyen Troense, hvor vi skal overnatte på hotel Troense. Aftensmad på hotellet.
4. dag – Thurø, Frederiksø og Ærø
Vi tager et smut til Thurø efter morgenbuffeten. Øen er hesteskoformet og landfast med Fyn via en dæmning. Thurø har 3.245 indbyggere fordelt på kun 7,5 km². De 3.245 bor i Thurø By. Vi kører herefter til Frederiksø, en ø på 0,06 km² i havnen ud for Svendborg. Den er forbundet til fastlandet med en bro og er blevet Svendborgs nye kultursted. Fra Svendborg har vi en times sejlads gennem Det sydfynske Øhav foran os, og vi nyder frokostpakken undervejs. På Ærø bliver vi modtaget af vores lokale guide, som tager os med omkring det 33.000 m² store solvarmeanlæg i Marstal og Marstal Kirke med dets 7 kirkeskibe. Spadsereturen gennem de små gader går ned til Søfartsmuseets skibsbygningsplads, som den så ud for 100 år siden. Vi kører til vores hotel i Ærøskøbing og mødes til aftensmad i hotellets restaurant.
5. dag – Ærø, Fyn og Helnæs
Efter morgenmaden mødes vi med vores guide til en tur rundt på øen. Vi spiser frokostpakker, inden vi tager færgen til Fåborg. Den videre rejse går forbi Helnæs, som er en halvø på Sydvestfyn med både kirke og kro. Herfra går det hjemad, og vi forventer at være fremme først på aftenen.